fbpx

Izvoz oružja i municije iz BiH premašuje 314 miliona KM

2 min. za čitanje

Ukupan izvoz Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznosio je više od 18 milijardi KM.

To pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

Učešće namjenske industrije iznosi oko 1,5 posto.

“Ipak treba imati u vidu da taj izvoz realizira samo desetak kompanija, što čini tih 1,5 posto značajnijim. Grupacija namjenske proizvodnje Vanjskotrgovinske komore BiH okuplja 15 aktivnih članica ovog sektora s prostora cijele BiH koje udružuju svoje interese i realiziraju ove izvozne rezultate.”, kazali su iz VTK-a BiH za “Avaz”.

U prethodnoj godini izvezli smo oružja i municije te eksplozivnih i pirotehničkih proizvoda u iznosu većem od 314 miliona KM, dok smo uvezli za više od 67 miliona KM.

Izvoz je veći za skoro 33,5 miliona KM u odnosu na 2021., dok je u poređenju s 2018. veći čak za više od 75 miliona KM.

BiH je najviše oružja izvozila u Sjedinjene Američke Države, i to 1.744.210 kilograma, u iznosu većem od 75 miliona KM.

Druga po redu država u koju smo najviše izvozili jeste Saudijska Arabija – 53.722.343 KM, a treća je Turska – 43.418.991 KM.

“Sve bolje poslovne uspjehe industrije namjenske proizvodnje BiH je zasigurno omogućila povećana potražnja na svjetskom tržištu. Ova grana industrije, ako izuzmemo 2020. godinu i pad uzrokovan pandemijom, bilježi konstantan rast. Međutim, kapaciteti postojećih kompanija su puni i neophodni su daljnja ulaganja te investiranje u širenje kapaciteta i/ili novi proizvodni program kako bi i izvozni rezultati bili bolji.”, poručeno je iz VTK-a BiH.

U Srbiju je izvezeno oružja u vrijednosti od 19 miliona KM, u Egipat 17 miliona KM, u Poljsku 14 miliona KM, u Švicarsku 12 miliona KM, u Nigeriju 8 miliona KM, a u Njemačku 7 miliona KM.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments