fbpx

Izlazite na izbore? Ovo MORATE ZNATI ukoliko želite glasati

1 min. za čitanje

Na ovogodišnjim Općim izborima, prvi put će biti upotrijebljeni posebni sigurnosni ekološki štambilji koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića, a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara. Sigurnosnim ekološkim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u Bosni i Hercegovini.

Sigurnosni ekološki štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog ekološkog štambilja sa desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član   biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Centralna izborna komisija BiH je uvela ovu novinu upotrebe sigurnosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.

Glasačka kabina / paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića, što je takođe novina na ovim izborima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments