fbpx

Investitori zainteresovani za gradnju brze ceste Tuzla-Brčko

3 min. za čitanje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić razgovarali su jučer u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicima kompanije ERG International Group. Teme sastanka bile su potencijalne investicije u putne i željezničke infrastrukturne projekte u Federaciji BiH.

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora ERG International Group Sani Erbilgin, generalni direktor Murat Dedeoglu, te regionalni direktor za Istočnu Evropu Milan Gajić, predstavljajući ovu korporaciju, istakli su da se radi o kompaniji koja je osnovana kao izvorno turska, a danas posluje na međunarodnom nivou putem podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Austriji, Italiji. Bavi se inženjeringom, izgradnjom i upravljanjem velikim infrastrukturnim projektima, te radi na principu finansiranja, projektiranja i izvođenja radova. 

Novalić je informirao međunarodne investitore da su glavni razvojni ciljevi Vlade Federacije BiH izgradnja infrastrukture, energetska tranzicija i ekonomski rast. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, upoznao ih je sa detaljima gradnje autoputa na Koridoru Vc, te akcentirao Vladine prioritete na izgradnji budućih brzih cesta.  

Poseban interes iskazan je za gradnju brze ceste Tuzla – Brčko, koja je ujedno i dio budućeg autoputa Sarajevo – Beograd.

“Mi želimo pronaći izvore finansiranja kako bi se krenulo u realizaciju projekata gradnje brzih cesta i koristit ćemo sve mogućnosti da se to što prije desi. Na sjeveru i istoku to su Tuzla – Brčko, uz produžetak na Orašje prema Republici Hrvatskoj. Na sjeverozapadu zemlje to je brza cesta za bihaćku regiju, zatim na juzgozapadu, te jugoistoku zemlje do Jadransko-jonske ceste. No, za nas je sada prioritet cesta Tuzla – Brčko – Orašje, jer obuhvata područje sa najbrojnijim stanovništvom u Federaciji”, naglasio je, između ostalog, premijer Novalić.  

Predstavanici ERG International Group potvrdili su spremnost da na osnovu današnjeg razgovora i datih informacija narednih dana razmijene i tehničke podatke o određenim projektima, te predlože Vladi FBiH potpisivanje inicijalnog dokumenta, kao osnove za buduću partnersku saradnju.

Inače, kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, investitori su na današnjem sastanku informirani i da Vlada Federacije već radi na osiguranju sredstava sa međunarodnim finansijskim institucijama za projekte planirane rekonstrukcije dijela pruge od Sarajeva prema sjeveru, te elektrifikacije pruge na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments