fbpx

Intenzivne snježne padavine dovele do velikih problema u isporuci električne energije

2 min. za čitanje

Intenzivne snježne padavine dovele su do velikih problema u isporuci električne energije u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine, a najteža situacija je u Tuzlanskom kantonu. U ovoj regiji naše zemlje brojna naselja napajanje nemaju već 24 sata.

Intenzivne snježne padavine praćene jačim vjetrom prouzrokovale su tokom vikenda kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanskog kantona.

Kako su naveli iz Elektroprivrede BiH, dodatni teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području kantona.

“Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV naponu na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe podružnice Elektrodistribucijaže Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja”, naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Prema informacijam iz elektroprivrede, bez napajanja električnom energijom već 24 sata su tuzlanska prigradska naselja Husino, Ljubače, Kiseljak, Gornji Pasci, Par Selo i Donje Dubrave.

Zbog ispada 110 kV dalekovoda Hidroelektrane Jablanica bez električne energije su kupci u Općini Konjic.

“Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 2.500 kupaca u Kaknju, Maglaju, Olovu, Varešu i Zavidovićima. Bez napajanja su i dvije trafo-stanice u Vitezu, područje Srednjobosanskog kantona”, precizirali su iz Elektroprivrede BiH.

Zbog oštećenja dalekovoda na Nišićima bez napajanja je sedam trafo-stanica na ovom području. Ekipe podružnice Elektrodistribucije Sarajevo rade na saniranju kvara i normalizaciji snabdijevanja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments