fbpx

Inspekcija u Sarajevu zatvorila osam ordinacija, izdat 31 prekršajni nalog u iznosu od 76.800 KM

2 min. za čitanje

Inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr Halimić”, “Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac” i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”, pokrenuti zahtjevom Ministarstva zdravstva KS, a u cilju kontrole prostora, opreme, kadra i evidencija, nisu završni u petak, te su nastavljeni i danas, a po potrebi će biti i narednih dana.

U toku ove godine dva zdravstvena inspektora KUIP-a izvršila su ukupno 444 inspekcijska nadzora u zdravstvenim ustanovama KS. Za utvrđene nedostatke izdata su 73 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o privremenoj zabrani rada i 31 prekršajni nalog u iznosu 76.800,00 KM. Pored toga, u toku prošle godine inspektori su od planiranih 680 izvršili 1.026 inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama KS, od čega 666 po zahtjevu stranaka ili institucija. Za utvrđene nedostatke u prošloj godini su izdata 162 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 29 prekršajnih naloga u iznosu od 67. 700,00 KM.

Rad zdravstvenih inspektora od početka pandemije, odnosno u proteklih 19 mjeseci, obilježen je radom po predstavkama, odnosno po zahtjevima građana/institucija, prvenstveno zbog nezadovoljstva pruženom zdravstvenom uslugom, većinom u javnim ustanovama, dok se nekolicina prijava odnosila na kontrolu dopunskog rada i druge nepravilnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Po izvršenom uvidu u službene evidencije Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu KUIP-a u posljednje tri godine ni jedan od provedenih nadzora u KS nije izvršen po zahtjevu Verifikacionog laboratorija “Verlab” d.o.o.

Na kraju dodajemo da će u cilju neometanog provođenja istrage Tužilaštva KS ostali detalji inspekcijskog nadzora iz nadležnosti kantonalnog zdravstvenog inspketora biti dostavljeni relevantnim institucijama, radi čega iste u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi u jasvnost.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kad ce u Lukavcu inspekcije krenut?