fbpx

I ove godine više od 300 biciklista vozit će biciklistički maraton Bihać – Srebrenica

2 min. za čitanje

Više od 300 biciklista i ove godine će biciklističkim maratonom Bihać – Srebrenica pod motom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici i odati počast nedužnim žrtavama.

Iako konačni broj još nije utvrđen, biciklisti će 8. jula krenuti na trodnevni put dug 500 kilometara.

Idejni tvorac maratona i predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Limit“ Ermin Lipović kazao je za Fenu da na ovaj način odaju počast svim žrtvama zločina u Bosni i Hercegovini, a posebno genocida u Srebrenici, noseći sa sobom parolu “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”.

“Vožnjom prelazimo oko 500 km dugu trasu i svojim prisustvom odajemo počast stradalim žrtvama. Suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode i ekologije navelo je da organiziramo osamnaesti biciklistički maraton od Bihać do Srebrenice”, kazao je Lipović.

Maraton se sastoji od tri etape, prva: Bihać- Bosanski Petrovac-Ključ-Čađavica-Mrkonjić Grad-Jajce, druga: Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Rostovo-Novi Travnik-Kakanj-Visoko-Sarajevo, te treća: Sarajevo-Semizovac-Ivančići- Olovo-Kladanj-Vlasenica-Milići-Srebrenica.

Porodice 42 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine do sada su dale svoju saglasnost za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Broj žrtava koje će biti ukopane ove godine nije konačan, a porodice do početka jula imaju mogućnost da se odluče na konačnu identifikaciju žrtava koje su do sada identifikovane putem DNK metode i daju svoju saglasnost za ukop.

Prema saglasnostima za ukop koje su do sada date, ove godine će u Potočarima konačan smiraj naći tri maloljetnika koji su u momentu smrti imali 16 i 17 godina.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments