fbpx

Hoće li i BiH zabraniti kofeinsku verziju Primea: Šta kažu iz Agencije za sigurnost hrane?

4 min. za čitanje

Bosna i Hercegovina mogla bi slijediti Sloveniju koja je zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Prime.

Odluka o tome nije donesena, ali je Agencije za sigurnost hrane BiH zatražila od inspekcija u zemlji da provjere eventualno prisustvo proizvoda koji sadrže L-teanin na domaćem tržištu.

Iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navode da od inspekcija i putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) do sada nisu obaviješteni da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran taj proizvod.

Odredbama Zakona o hrani BiH, neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku upotrebu, odnosno, napici sa dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju, kažu iz Agencije.

U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani, kojim je preuzeta Uredba (EU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kafu, ekstrakt čaja gdje naziv proizvoda uključuje pojam “kafa” ili “čaj”, a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavijest: “Visok udio kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama”, kažu iz Agencije.

Na temelju dostupnih podataka, Panel za dijetetske proizvode, prehranu i alergene pri Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), nakon procjene rizika, zaključio je da pojedinačne doze kofeina do 200mg, odnosno do 3mg po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) iz svih izvora ne predstavljaju razloge za zabrinutost za općenito zdravu odraslu populaciju. Kada je riječ o djeci i adolescentima, unos 3mg/kg bw smatra se sigurnim, jer klirens kofeina, tj. sposobnost oslobađanja kofeina, najmanje je jednaka kao i za odraslu populaciju. Sigurnost ovog nivoa unosa potvrđuju dostupna istraživanja o akutnim efektima kofeina na anksioznost i ponašanje kod djece, navode u iz Agencije.

Iz Inspektorata Republike Srpske prošle sedmice su saopćili da ne postoji zakonski osnov da se Prime povlači sa tržišta.

– Taj proizvod je u potpunosti ispravan. Zadovoljava sve potrebne kriterije, količine kofeina su uredno deklarisane. Na njemu su naznačena upozorenja da nije preporučljiv za upotrebu trudnicama, djeci mlađoj od 15 i 18 godina, jer ima različitih proizvoda istog proizvođača, naveli su.

Nakon što je Slovenija je zabranila kofeinsku verziju Primea, u Hrvatskoj takođe razmišljaju o zabrani.Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će održati sastanak s predstavnicima nadležnih tijela.

Napitak PRIME napravio je pometnju među omladinom u Bosni i Hercegovini, pogotovo onom koja je ovisna o društvenim mrežama, youtubu i digitalnim platformama. Ovo piće košta nevjerovatnih 16 KM i kupuje se na benzinskim pumpama. 

PRIME je marka hidratizirajućih i energetskih napitaka koju podupiru zvijezde društvenih medija Logan Paul i KSI, izvještava Indikator.ba.

– Stvorili smo PRIME kako bismo pokazali što se događa kada se suparnici udruže kao braća i poslovni partneri kako bi ispunili prazninu gdje se izvrstan ukus susreće s funkcijom, navodi se na sajtu brenda.

Proizvod PRIME Hydration izbacili su 2022. i od tada šire se u maloprodaji, dosežu nova tržišta i dizajniraju nove proizvode ulazeći u konkurenciju sa nekim od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju pića. 

Ove će godine premašiti godišnju prodaju od 1,2 milijarde dolara, a menadžment ulaže veliki novac u marketing kako bi privukao više kupaca, prenosi Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments