fbpx

Gubi li UKC Tuzla status nastavno-naučne ustanove i koliko će ispaštati građani?

5 min. za čitanje

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona na hitnoj sjednici povukla saglasnost na Odluku po kojoj je i Federacija Bosne i Hercegovine osnivač UKC-a Tuzla, otvoren je niz pitanja u političkoj, ali i akademskoj zajednici. Neka od njih su, hoće li tuzlanski klinički centar ostati naučno-nastavna baza za studente Medicinskog i drugih fakulteta, kao i, ukoliko dođe do ovog scenarija, hoće li se komplikovane operacijske i druge procedure moći obavljati u ovoj ustanovi, s obzirom na to da bi dobila status kantonalne bolnice. Odluka je ovo koja je očito politička, ali rijetki su oni koji su pred kamerama pristali govoriti o posljedicama za građane.

Univerzitetski klinički centar Tuzla je nastavno-naučna baza za Medicinski, Farmaceutski, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet, Visoku zdravstvenu školu i Srednju medicinsku školu. Ukoliko zbog političke odluke vladajuće većine UKC izgubi status univerzitetske i postane kantonalna bolnica, pitanje je hoće li sve ostati isto. Protiv ove Odluke bili su u opozicionom SDP-u, upozoravajući na posljedice.

“Ono što smo uspjeli u prethodnom periodu sa našim Univerzitetom i to je već pred kraj, da potpišemo, da smo mi njihova nastavno-naučna baza. I tu je sva aktivnost išla sa našu stranu, zato što nema potpisan ugovor od 2010. godine, a sad se postavlja pitanje, kao neće imati studenti gdje da se educiraju i tako dalje“, govori Denijal Tulumović, v.d. direktora JZU UKC Tuzla.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić upozorava: “Ako to postaje kantonalna bolnica, onda to ne može biti nastavno-naučna baza za Medicinski, za Farmaceutski i za neke druge fakultete, što praktično znači da studenti tih fakulteta više neće moći da izvode nastavu”.

S druge strane, dugogodišnji uposlenik UKC Tuzla, hirurg i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH Zijah Rifatbegović tvrdi da je Odluka Skupštine Tuzlanskog kantona donesena brzopleto i nezakonito. Uz sve, poziva na povlačenje sporne Odluke.

“Kantonalna skupština može osnovati kantonalnu bolnicu, ali univerzitetsku-kliničku bolnicu ne može vratiti na kantonalni nivo. I to je ono što treba razjasniti, da nema dilema”, kaže Rifatbegović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Stoga, Rifatbegović poziva trenutno rukovodstvo Kliničkog centra da se suzdrži od iznošenja neistina, a političke predstavnike da svoje djelovanje svedu u zakonske ovire, da bi bila spriječena zabrinutost građana, kao i različita tumačenja regulativa od nekompetentnih osoba.

“Odgovorno – kao ljekar, kao čovjek, kao v.d. rukovodilac ove ustanove – tvrdim da će ova ustanova nastaviti da egzistira onako kako je egzistirala. Kako će se zvati u okviru zakonskih mogućnosti, to je nešto drugo”, poručuje Tulumović.

Rifatbegović ističe kako velika medicinska dostignuća napravljena u Univerzitetskom-kliničkom centru Tuzla: “Preko 70 posto visokodiferenciranih operativnih zahvata, transplantacijskih procedura radi se unutar Kliničkog centra Tuzla. Ko smije dovesti to u pitanje?“.

Rektorica Univerziteta u Tuzli odbila je komentarisati dio u vezi sa Sporazumom sa fakultetima. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od dekanese Medicinskog fakulteta, budući da nam je saopćeno da je na službenom putu. Odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om donesena je 2010. godine, a političke struje su se od tada do danas nekoliko puta promijenile, ali nijedna nije uredila ovu oblast, niti je ugovor o rješavanju pravnog statusa ove ustanove ikada potpisan. I na kraju, prof. dr. Denijal Tulumović i prof. dr. Zijah Rifatbegović dolaze iz iste stranke i imaju suprotstavljene stavove, oba su jedini kandidati za direktora ove zdravstvene ustanove. Hoće li jedan, drugi ili, pak, neki treći sjesti u tu fotelju – još je nepoznanica, isto kao i šta će biti sa pružanjem adekvatne zdravstvene zaštite za više od 500 hiljada osiguranika sa područja Tuzlanskog kantona, ali i drugih građana naše zemlje, ukoliko sporna Odluka bude primijenjena.

Preuzeto sa akta.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments