fbpx

Granična policija BiH uhapsila dvije osobe

2 min. za čitanje

U nastavku akcije ”Piramida”, policijski službenici Granične policije BiH uhapsili su još dvije osobe nakon pretresa stambenih prostorija na području Visokog i Kiseljaka, saopćila je u ponedjeljak Granična policija BiH.

”Pretresi su obavljeni na području Visokog i Kiseljaka u stambenim objektima i prostorijama čiji su vlasnici/korisnici osumnjičene osobe. Predmetne aktivnosti su poduzete u skladu s naredbama Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela ”Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata”, saopćila je Granična policija BiH.

Osumnjičene osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i predane postupajućoj tužiteljici Tužilaštva, prilikom čega je osumnjičenima određen pritvor.

Podsjećamo, dio međunarodne organizirane kriminalne grupe je, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušao prokrijumčariti ili su prokrijumčarili preko 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika, pri čemu su ostvarili novčanu korist veću od šest milijuna konvertibilnih maraka.

Pretresi su prethodno obavljeni na 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, prilikom čega je hapšeno 14 osoba. Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provedene su zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Podršku u realizaciji, u kojoj je sudjelovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments