fbpx

Građani TK više neće plaćati “markicu” zdravstvenog osiguranja

2 min. za čitanje

Građani Tuzlanskog kantona (TK) ne treba da plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, takozvanu markicu, a za sve one koju su to već uradili Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK će iznaći model povrata uplaćenih sredstava, kazao je danas premijer TK Irfan Halilagić, nakon završene sjednice Kolegija Vlade.

Naime, Vlada TK je na današnjoj sjednici Kolegija donijela stav kojim se podržava zaključak Skupštine TK te su Upravni odbor i menedžment ZZO-a zaduženi da pripreme i dostave u daljnju proceduru odgovarajuću odluku, koja se odnosi na korekciju visine učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na području TK.

To znači da Vlada TK, odnosno budžet kantona preuzima obavezu plaćanja premije osiguranja za građane. To je značajan prihod bez kojeg nismo htjeli ostaviti naš zdravstevni sektor, a u saradnji sa Zavodom ćemo u narednom periodu utvrditi na koji način će on ubuduće biti usmjeravan, a sve kako bi smo iz tih sredstava osigurali što veće benefite za naše sugrađane, odnosno korisnike zdravstvenih usluga. Ovakvo postupanje definirali smo i danas donesenim dokumentom na sjednici Kolegija – zaključio je premijer Halilagić.

Također, od nadležnih organa ZZO TK je zatraženo da sagledaju odgovarajući model povrata uplaćenih sredstava građanima, koji su već uplatili premiju osiguranja u trenutno važećem iznosu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments