fbpx

Gradačac od danas među prvim bh. gradovima u kojima su zamijenjene azbest-cementne cijevi za vodu

2 min. za čitanje

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić (SDP) danas su svečano obilježili završetak projekta obnove vodovodne mreže u Gradačcu, piše Klix.

Kako su saopćili iz Delegacije EU, završetak projekta obnove je obilježen puštanjem u pogon sistema za distribuciju vode na pumpnoj stanici Kerep. Sredstvima koja su osigurana kroz EU Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) obnovljeno je 40 kilometara vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za 20.000 stanovnika Gradačca.

Time je okončan, kako su napomenuli, dugogodišnji i opsežan projekat proširenja i modernizacije komunalne infrastrukture Gradačca, koji obuhvata rekonstrukciju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda podržanu od Vlade Češke, proširenje kanalizacione mreže podržane od Vlade Švedske te proširenje i rekonstrukciju vodovodnog sistema podržane od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU.

Ovom zajedničkom inicijativom Grada Gradačca, EU, Norveške, Češke, Švedske i EBRD-a omogućeno je Gradačcu da postane, kako su naglasili, jedan od prvih gradova u Bosni i Hercegovini koji je zamijenio sve azbest-cementne cijevi u sistemu vodosnabdijevanja.

Ukupna investicija je iznosila skoro 17 miliona eura, pri čemu su bespovratna sredstva u iznosu većem od 2,6 miliona eura osigurana kroz EU Investicioni okvir za Zapadni Balkan putem bilateralnih donatora, a kredit u iznosu od šest miliona eura osiguran je kod EBRD-a.

Događaju su prisustvovali ambasador Norveške Olav Reinertsen, ambasadorica Švedske Helena Lagerlof, konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnji Ambasade Republike Češke Stepan Šantruček, šefica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i ostali gosti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments