Federalni inspektori vrše pojačane inspekcijske nadzore prehrambenih proizvoda

3 min. za čitanje
KUPOVINA U TRSTU-TRGOVINA CONAD.SNIMIO LIVIO ÈERNJUL.03.03.2012.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), kao i svake godine u ljetnom periodu i u uslovima velikih vrućina, vrši pojačane inspekcijske nadzore u cilju zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti.

FUZIP je izdala preporuke kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda.

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Također, uoči vjerskog praznika Kurban-bajrama, federalni veterinarski inspektori će, prema ustaljenoj praksi, u timu sa federalnim saobraćajnim inspektorima vršiti pojačane inspekcijske nadzore prijevoznika životinja, kao i kontrolu prijevoza životinjski proizvoda.

FUZIP u saopćenju za javnost navodi da su federalni granični inspektori u periodu januar-maj ove godine u prekograničnom prometu pri uvozu robe izvršili 10.526 inspekcijskih nadzora zdravstvene ispravnosti pošiljki životnih namirnica, 12.735 nadzora kontrole kvalitete proizvoda poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 2.397 fitosanitarnih pregleda, te je uzet ukupno 1.921 uzorak.

Federalni inspektori u unutrašnjoj kontroli (inspektori za hranu i veterinarski) su, pored vanrednog angažovanja na provođenju i poštivanju naredbi kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBIH u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, intenzivno vršili i sve redovne inspekcijske nadzore.

Federalni inspektori u unutrašnjoj kontroli (inspektori za hranu, veterinarski) su do kraja maja kod subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, dijetetskih namirnica, namirnica animalnog porijekla izvršili 193 inspekcijska nadzora, te tom prilikom konstatovali određene nepravilnosti što je rezultiralo izdavanjem 68 rješenja o otklanjanju nedostataka (analiza zdravstvene ispravnosti namirnica, registracija dijetetskih proizvoda, principi sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka HACCP, deklarisanje, sprovođenja preventivnog postupka samokontrole), uzeto je 18 uzoraka (koji se najvećim dijelom odnose na državnu kontrolu rezidua vetrinarskih lijekova u hrani životinjskog porijekla koji je odobren od strane EU) i izdato 16 prekršajnih naloga sa novčanim iznosom od 45.970 KM.

Federalni granični inspektori su u prvih pet mjeseci u šest slučajeva zabranili uvoz pošiljki koje su se odnosile na prehrambene proizvode i dodatke prehrani.

U unutrašnjoj kontroli federalni zdravstveni/ inspektori za hranu naložili su uništavanje oko 150 kg sirovina koje nisu bile u skladu sa Zakonom o hrani BiH, dok su federalni veterinarski inspektori naložili uništenje 156,30 kg mesa, te su povučene 62 tegle od oko 500 gr meda (kvaliteta nije odgovarala zakonskoj regulativi).

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar