fbpx

FBiH i dalje namjerava jačati namjensku industriju

2 min. za čitanje

Federacija BiH namjerava dalje jačati namjensku industriju koja je proteklih godina doživjela procvat.

Većina kompanija iz oblasti namjenske industrije, kako je BiznisInfo.ba nedavno objavio, znatno je povećala prihode i dobit u prošloj godini.

Kompanije su uglavnom skoncentrisane na centralnom području Bosne i Hercegovine, od Goražda, preko Sarajevo, do Konjica i Srednjobosanskog kantona.

Jedan od novijih igrača u ovoj industriji je firma Zupčanik iz Tešnja koja je nedavno uspješno realizovala testiranje cijevi za bacač 40 mm LV.

No, i druga područja, kao što su Krajina i tuzlanska regija, mogla bi se značajnije uključiti u proizvodnju oružja i municije.

Vlada FBiH planirao u Krajini otvoriti određenje pogone. Ovo je potvrđeno i tokom ovosedmične posjete premijera FBiH Fadila Novalića Krajini.

– Prihvaćena je naša ponuda za premještanje određenih pogona namjenske industrije u USK – rekao je Novalić nakon sastanka sa premijerom USK Mustafom Ružnićem ove sedmice.

Nije tačno poznato koji bi to pogoni bili ovdje premješteni.

Osim toga, kako smo ranije pisali, tuzlanski TTU Energetik prošle godine je objavio da razmatra mogućnost ulaska u polje namjenske industrije.

Vlada očito planira iskoristiti činjenicu da su ovi proizvodni veoma traženi zbog situacije u svijetu, ali i da BiH ima dosta iskustva u ovoj industriji, kako bi što više proširila proizvodnju i otvorila što je više pogona moguće.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

….Krene li dušman ti na zide
u san starih mezarova,
udarit ce na šehide,
što krv ce liti za brda ova…