fbpx

FBiH danas dobija novo rukovodstvo

3 min. za čitanje

Vanredne sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održavaju se danas, a na njima bi trebalo biti izabrano rukovodstvo entiteta.

Predloženi kandidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH su Refik Lendo (SDA) iz Kluba Bošnjaka, Lidija Bradara (HDZ) iz Kluba Hrvata i Igor Stojanović (SDP) iz Kluba Srba. Ukoliko budu izabrani njih troje se moraju dogovoriti između sebe o tome ko će biti predsjednik. Odnosno, ukoliko se ne dogovore, to će uraditi Predstavnički dom.

Nakon toga je prvi korak formiranje Vlade FBiH. Predsjednik i oba potpredsjednika moraju dati saglasnost o prijedlogu premijera FBiH, što i predstavlja najveći politički zastoj trenutno u FBiH.

S obzirom na to da je lista za prijedlog novog rukovodstva jedna sa svim imenima, Osmorka će morati glasati i za SDA-ovog kandidata koji ne podržava većinu koju su formirali.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH će biti održana prva s početkom u 11 sati. Zatim će u 16 sati biti održana i sjednica Doma naroda FBiH na kojoj je prva tačka dnevnog reda izjašnjavanje o listi kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Očekuje se da će postojati većina potrebna za izglasavanje rukovodstva nakon čega će biti potrebno ići dalje u formiranje vlasti, ka konstituisanju Vlade FBiH.

S obzirom na to da bi sa ovakvim rukovodstvom za trenutnu većinu bio pravi izazov da formira Vladu FBiH, Nermin Nikšić je u svojim gostovanjima govorio da postoji i ta opcija da se dogovore ne izglasati predsjednika i potpredsjednike u Parlamentu, ali je nejasno kako bi na to i zašto HDZ pristao.

Druga opcija za koju smatraju da je pred njima je da potvrde rukovodstvo FBiH, a da zatim od međunarodne zajednice traže da pomognu u formiranju vlade. Predstavnici proširene Trojke ne kriju da se već neko vrijeme uzdaju u to da će Christian Schmidt donijeti izmjene svojih izmjena Izbornog zakona, s obzirom na to da je upravo to korištenje Bonskih ovlasti razlog što ne mogu uspješno formirati vlast sa HDZ-om.

Naime, SDA iako nema većinu u cijelom Parlamentu FBiH, ima dovoljno ruku u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH da predlože (pot)predsjednika FBiH, što im je dovoljno da budu neizbježni prilikom formiranja vlade. Kako bi SDP demonstrirao to da imaju potreban kapacitet za formiranje vlasti, odlučili su se na sakupljanje potpisa u Predstavničkom domu.

Ono čemu se nadaju jeste da će međunarodna zajednica odblokirati procese koje je SDA najavila blokirati, onda kada vide jasnu većinu koju proširena Trojka ima sa HDZ-om.

S obzirom na to da je visoki predstavnik Christian Schmidt ranije rekao da neće ponovo reagovati i da je potrebno dogovarati se i sa SDA, u prethodnom periodu su se nazirali različiti razgovori upravo sa tom strankom, međutim do većih promjena u do tada uspostavljenim koalicionim dogovorima nije bilo.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments