fbpx

Evropsko vijeće danas raspravlja o zahtjevima Ukraine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU

2 min. za čitanje

Evropsko vijeće će 23. i 24. juna raspravljati o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo u EU-u, ekonomskim pitanjima, Konferenciji o budućnosti Evrope te vanjskim odnosima.

Najvažnije na dnevnom redu je tačka “Šira Evropa” gdje će Evropsko vijeće održati stratešku raspravu o odnosima EU-a s njegovim partnerima te kako potaknuti politički dijalog i ojačati sigurnost, stabilnost i blagostanje evropskog kontinenta.

Čelnici EU-a raspravljat će o najnovijim dešavanjima u vezi s ratom Rusije protiv Ukrajine, između ostalog o utjecaju rata na globalnu krizu povezanu sa sigurnošću i snadbijevanje hranom.

Raspravljat će i o kontinuiranoj potpori EU-a Ukrajini, koja uključuje ekonomsku, vojnu, političku i humanitarnu potporu.

Također, Evropsko vijeće raspravljat će o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo. Ukrajina je zatražila članstvo u EU-u 28. februara 2022. godine. Gruzija i Republika Moldova podnijele su zahtjev za članstvo u EU-u 3. marta 2022.

Također, na dnevnom redu je i rasprava o ekonomskoj situaciji i preporukama za pojedine zemlje u okviru evropskog semestra 2022.

Uoči sastanka Evropskog vijeća, čelnici EU-a sastat će se danas u Briselu s čelnicima zapadnog Balkana, Samitu EU-zapadni Balkan prisustvovat će i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Očekuje se da će čelnici EU-a jasno izraziti nedvojbenu podršku integraciji zapadnog Balkana u EU i iskoristiti zamah do kojeg su doveli geopolitički događaji kako bi se poduzeli novi koraci u saradnji na evropskom kontinentu.

Na sastanku će čelnici ujedno imati priliku dodatno produbiti saradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

Konkretnije, očekuje se da će biti utvrđena ključna djelovanja za poboljšanje otpornosti partnera sa zapadnog Balkana na hibridne prijetnje (posebno kiberprijetnje i dezinformacije) i njihovu zaštitu od previranja na tržištima energije i hrane.

Također, razmijenit će mišljenja o vanjskoj politici i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te raspravljati o tome kako ograničiti utjecaj Rusije u regiji i suzbiti rusku propagandu i dezinformacije.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments