fbpx

Evo koliko je zaradio bankarski sektor u BiH

3 min. za čitanje

Profit banaka u Federaciji BiH i u bosanskohercegovačkom entitetu RS tokom prvih devet mjeseci ove godine iznosio je impresivnih 580 miliona KM, kako pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Banke u FBiH su ostvarile dobit od 432,7 miliona KM u ovom periodu. Ukupan prihod banaka iznosio je 1,09 milijardi KM, pri čemu su prihodi od kamata i slični prihodi činili 55,2 posto.

Depoziti u bankama dostigli su 23,6 milijardi KM, a najveći udio pripada depozitima stanovništva s 11,5 milijardi KM. Depoziti privatnih preduzeća iznose 5,5 milijardi KM, dok vladine institucije drže depozite od 3,3 milijarde KM, kako navode podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

S druge strane, sve banke u RSu su tokom prvih devet mjeseci ove godine ostvarile neto dobit u iznosu od 147 miliona KM. Ovaj rezultat predstavlja porast u odnosu na uporedni period 2022. godine, kada je dobit iznosila 115 miliona KM.

Depoziti pravnih lica u RSu iznose 3,1 milijardu KM, pri čemu 45 posto otpada na depozite privatnih društava.

Depoziti fizičkih lica iznose 4,4 milijarde KM, od čega se 56 posto odnosi na štednju stanovništva. Bruto bilansna aktiva bankarskog sektora u RS iznosi 10,2 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Ovi podaci ukazuju na stabilnost i profitabilnost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini, unatoč izazovima na ekonomskom planu.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine, profit banaka u Federaciji BiH i Republici Srpskoj dostigao je impresivnih 580 miliona KM, prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo.

U Federaciji BiH, banke su ostvarile dobit od 432,7 miliona KM. Ukupan prihod banaka iznosio je 1,09 milijardi KM, od čega je 55,2 posto činio prihod od kamata. Depoziti u bankama dostigli su 23,6 milijardi KM, s najvećim udjelom depozita stanovništva od 11,5 milijardi KM. Depoziti privatnih preduzeća iznose 5,5 milijardi KM, dok vladine institucije drže depozite od 3,3 milijarde KM, navode podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

U RSu, banke su ostvarile neto dobit od 147 miliona KM tokom prvih devet mjeseci ove godine, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period 2022. godine, kada je dobit iznosila 115 miliona KM. Depoziti pravnih lica iznose 3,1 milijardu KM, od čega se 45 posto odnosi na depozite privatnih društava. Depoziti fizičkih lica iznose 4,4 milijarde KM, a 56 posto odnosi se na štednju stanovništva.

Neto dobit mikrokreditnog sektora u devet mjeseci iznosila je 39 miliona KM, s povećanjem u odnosu na prethodnu godinu zbog jednokratnih događaja u prvom kvartalu 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments