fbpx

EUFOR: najavljeno kretanje oklopnih vozila u BiH

2 min. za čitanje

Kretanje oklopnih vozila koja pripadaju različitim državama je rutinska aktivnost i obavlja se redovno bilo radi administrativnih razloga ili održavanja, rečeno je Feni u EUFOR-u nakon što su mediji prenijeli vijest da je primijećen konvoj Vojske Mađarske sa oklopnim transporterima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

U EUFOR-u naglašavaju da je trenutni broj zemalja koje učestvuju u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini 22 te da EUFOR ostaje posvećen pružanju podrške lokalnim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Ranije je austrijski list Der Standard objavio da Austrija prvi put nakon 15 godina komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepušta naredne godine Mađarskoj, novi general-major trebao bi biti Laszlo Sticz koji će naslijediti general-majora Helmuta Habermayera.

Prema navodima Der Standarda, Mađarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se obavezala da će osigurati četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od januara 2024. godine.

Der Standard u analizi situaciji u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a moglo doći i do neizvjesnosti zbog “orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj”, te podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

List podsjeća da se Mađarska oštro protivi uvođenjem sankcija Dodiku iako je on pod američkim sankcijama. Istovremeno Njemačka je obustavila projekte s RS zbog Dodikove politike, a međunarodni donatori odgađaju pružanje finansijske pomoći.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u razgovoru za Der Standard je također govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja Dodika, naglašavajući važnost uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i regiji zapadnog Balkana.

Austrija od 2009. godine ima komandnu odgovornost nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a 11 general-majora bilo je iz te države.

Prija toga, komandnu odgovornost imale su Velika Britanija, Italija, Španija i Njemačka.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments