fbpx

EU komisija predložia prijedlog da obustavi finansiranje Mađarske

1 min. za čitanje

Nakon što je Evropska komisija jučer poslala prijedlog Briselu da obustavi finansiranje Mađarske uskraćujući im sedam ipo milijardi eura,

Izvršna vlast EU u nedjelju je pozvala Evropsko vijeće da odobri smanjenje kohezionih fondova Mađarskoj od sedam ipo milijardi eura. Ovo je, kaže Evropska komisija, sljedeći korak u postupku mehanizma uslovljavanja koji je pokrenula protiv Mađarske u aprilu.

Ali Brisel je također ostavio otvorena vrata za kompromis, dodajući da ako Budimpešta nastavi kako je planirano sa 17 korektivnih mjera o kojima je pregovarala sa Evropskom komisijom, procedura bi mogla biti zaustavljena.

Mjere uključuju napore za jačanje procesa dodjele javnih ugovora, iskorjenjivanje sukoba interesa među vladinim zvaničnicima i rješavanje slabosti u istrazi i krivičnom gonjenju slučajeva u vezi sa fondovima EU.

Tibor Navracsics, mađarski ministar za regionalni razvoj, rekao je novinarima da “to prije svega znači da nisu potrebni novi pregovori” kako bi se okončala procedura mehanizma uslovljavanja protiv zemlje.

“To također znači da ako Mađarska ispuni dogovore i obaveze postignute u pregovorima, odluka Evropskog vijeća o sankcijama neće biti usvojena”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments