fbpx

EU izdvaja 2 miliona eura pomoći za BiH

2 min. za čitanje

Projekt “Potpora Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” bit će nastavljen do kraja juna 2026., a Ministarstvo civilnih poslova BIH nastavit će aktivnosti na koordinaciji projekta.

Rezultat je ovo odluke Europske unije – izdvojiti još 2 miliona eura za nastavak projekta u okviru kojeg je u proteklom periodu zaposleno preko 400 osoba.

U oktobru 2023. objavljen je poziv i zaprimljeno je 17 aplikacija za nova Lokalna partnerstva za zapošljavanje, od kojih će, početkom februara, biti odabrano 6 najboljih.

Europska unija prethodno je izdvojila 4 miliona eura kako bi se podržao razvoj Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u periodu 1. januar 2021. – 31. decembar 2023.

Opći cilj projekta je doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomske situacije i životnih uslova u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt se doprinosi zapošljavanju u lokalnim zajednicama i podržavaju održivi, partnerski vođeni okviri lokalnog tržišta rada za povećanje pristupa formalnom zapošljavanju.

Do sada je u okviru projekta podržano 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su realizacijom intervencija u zapošljavanju uspjeli povećati konkurentnost na tržištu rada za više od 1520 nezaposlenih.

Projekt “Potpora Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” rezultat je Akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. “EU za sektore zapošljavanja i obrazovanja”, a provodi ga Međunarodna organizacija rada.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments