EU donirala terensku opremu Graničnoj policiji BiH

3 min. za čitanje

Europska unija donirala je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) opremu za obavljanje svakodnevnih operacija na terenu vrijednosti oko 430.000 eura.

Radi se o pet specijaliziranih prikolica za vozila s mobilnim kućicama za višednevni boravak službenih pasa, 70 dvogleda, 25 termovizijskih kamera, 30 ručnih uređaja za noćno promatranje, jedno terensko vozilo i službeno plovilo plitkog gaza, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Opremu je uručio šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini Nicolas Bizel u prisustvu direktora Granične policije BiH Zorana Galića i zamjenice šefice Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini Blanche Picarello.

“Pripadnici GPBiH suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, ponajprije radi migrantske krize i nedostatka ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Stoga, ovim putem zahvaljujem Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Europskoj uniji na kontinuiranoj potpori i na tome što su prepoznali važnost jačanja kapaciteta GP BiH jer bez njihove pomoći i intervencija ne bismo bili u mogućnosti kvalitetno obavljati zadaće u zaštiti državne granice”, izjavio je direktor GPBIH Zoran Galić.

Europska unija sutra će Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije donirati jedan kombi i jednu termovizijsku kameru u vrijednosti od oko 47.000 eura.

Kako se navodi u priopćenju, Europska unija kroz različite fondove od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini po pitanju migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine, a zahvaljujući pomoći EU, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH, uključujući nedavno otvoreni privremeni prihvatni centar Lipa.

Kroz fondove EU migrantima koji borave u BiH pružaju se osnovne usluge smještaja, hrane i vode, osiguravaju sanitarni uvjeti, odjeća i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama.

Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanske županije i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su osigurana kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekt provodi IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Podijeli ovaj članak
1 komentar