fbpx

Epilog današnje policijske akcije: Uhapšeno 16 policajaca

2 min. za čitanje

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj uhapsili su danas pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Ovo je danas obraćanju novinarima nakon akcije potvrdio portparol MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

“Trenutno je 16 policajaca Policijske stanice Kakanj lišeno slobode i u toku je njihovo sprovođenje do sjedišta Uprave policije MUP-a ZDK u Zenici gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada. Nakon toga bit će, uz izvještaj, predati nadležnom kantonalnom tužilaštvu”, saopćio je Fišek.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK Benjamin Sinanović rekao je da s obzirom da je sistematizacijom u PS Kakanj bilo 60-ak policijskih službenika vršit će se preraspodjela iz drugih policijskih stanica koje su blizu Kaknju kako bi građani bili sigurni.

Ranije je iz MUP-a saopćeno da se ove osobe sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

Konkretno, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.

Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tako treba u svim policijskim stanicama napraviti inventure. Bagra napolje!