fbpx

Energetska zajednica provodi istragu zbog nedavnog energetskog kolapsa

2 min. za čitanje

Energetska zajednica provodi detaljnu istragu zbog nedavnog velikog mrežnog incidenta koji je doveo do nestanka elektroenergetskog sistema u Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini te djelomičnog raspada u Hrvatskoj, saopšteno je iz Energetske zajednice.

Koordinacijska grupa za sigurnost opskrbe Energetske zajednice – podgrupa za električnu energiju sazvala povodom ovog događaja vanredni sastanak kako bi se raspravljalo o ovom incidentu.

Kako su naveli konačni zaključci o uzrocima incidenta bit će objavljeni po završetku sastanka.

Ovaj nezapamćeni raspad elektroenergetske mreže ostavio spomenute države bez struje.

Problemi su krenuli iz Crne Gore, preko dijelova Bosne i Hercegove pa kroz cijelu Dalmaciju, sve do Rijeke. Bez struje su ostali i neki dijelovi Slavonije.

Još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Sastanku je prisustvovalo preko 80 predstavnika, uključujući predstavnike Europske mreže operatora prijenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) i sudionike iz pogođenih zemalja. Tokom sjednice razmijenjene su informacije i preliminarni nalazi u vezi s nestankom struje.

Potrebna pojačana regionala saradnja

U raspravama je također istaknuta potreba za pojačanom regionalnom prekograničnom suradnjom i koordinacijom, te nužnost jačanja infrastrukture za prijenos električne energije kako bi se bolje upravljalo i ublažili budući rizici.

Osim toga, integracija ugovornih strana u europsko unutarnje tržište električne energije prepoznata je kao kritičan korak.

Pozivaju se ugovorne stranke da brzo završe prijenos i provedbu Integracijskog paketa električne energije unutar okvira Energetske zajednice.

Dodatne informacije bit će dostupne kako istraga bude napredovala, navodi se u saopštenju.

Energetska zajednica međunarodna je organizacija koja okuplja Europsku uniju i njezine susjede kako bi stvorili integrirano paneuropsko energetsko tržište.

Organizacija je utemeljena Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice iz oktobra 2005., a na snazi je od jula 2006.

Ključni cilj Energetske zajednice je proširiti pravila i načela unutarnjeg energetskog tržišta EU na zemlje Jugoistočne Europe, crnomorske regije i šire na temelju pravno obavezujućeg okvira.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments