fbpx

Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije

3 min. za čitanje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) – Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je resorni ministar Nermin Džindić.

Rekao je da Ministarstvo vrši monitoring nad 27 privrednih društava.- Već koordiniramo, na dnevnoj b

azi, sa svim direktorima i nadzornim odborima. Prave se planovi kako u ovim okolnostima raditi, koji je broj radnika potreban da radi, a da se virus ne bi širio – rekao je Džindić.U vezi sa rudarskim sektorom istakao je da organiziran sistem ”14+14”.- Rudari rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u djelimičnoj izolaciji. To je veliko odricanje rudara i rudarskog sektora da bismo svi mi imali sigurno snabdijevanje električnom energijom – naglasio je Džindić.Naveo je da 2.000 od 3.100 radnika u namjenskoj industriji ne rade, a da je Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom i upravama privrednih društava dogovorila da će biti isplaćene sve plate radnicima.

– Osigurane su i za naredni period. Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti – poručio je Džindić.Rekao je da će veći dio radnika iz preduzeća ”Igman” iz Konjica, njih 1.200, biti raspoređeni prema planu proizvodnje.

– Naše planove moramo prilagoditi prema kupcima koji rade i koji su spremni primiti isporuke, a moramo se prilagoditi i prema našim dobavljačima – naveo je Džindić.

Istakao je i da je energetski sektor stabilan te da je nakon dolaska koronavirusa na ove prostore napravljen plan rada.

– Oko 500 radnika u okviru Elektroprivrede rade po sistemu da 14 dana rade, a 14 budu u djelimičnoj izolaciji, tako da imamo sigurnu i kontinuiranu isporuku elektične energije – rekao je Džindić.

Dodao je da je ovo dokaz i da se prošlogodišnja priča o potrebi zamjenskog Bloka 7 i energetskoj nezavisnosti pokazala kao pravi potez.

Najavio je da će se, nakon pandemije, krenuti u gradnju Bloka 7, vezano za zamjenske kapacitete.Naglasio je da isporuke električne energije i plina idu po planu, kao i prodaja električne energije van BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments