fbpx

Dva Ukrainca u BiH osuđena za pljačku banke: Ukrali 2.600.000 KM iz bankomata

2 min. za čitanje

Sud u Bosni i Hercegovini osudio je Ukrajince Dmytra Boika (42) i Oleksandra Zaitseva (61) na zatvorske kazne od po šest godina i deset mjeseci zbog krađe oko 2,6 miliona maraka iz 24 bankomata tadašnje Sberbank BiH.

“Žalbeno vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH osudilo je optužene zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Računalna prijevara”, saopćeno je u utorak, 5. marta, iz ovog suda.

Boiko i Zaitsev su u februaru 2020. godine uhapšeni u Bihaću, u sjeverozapadnoj Bosni, nakon što su sa bankomata Sberbank neovlašteno podigli oko 100.000 maraka.

Iz Sberbanke su tad za Radio Slobodna Evropa kazali da “nijedan klijent nije oštećen ni na koji način“.

Niži sudovi u BiH proglasili su Boika i Zaitseva krivim u procesima koji su vođeni u protekle tri godine, a oni su se žalili na sve presude.

Presuda Žalbenog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH je pravosnažna, a njima, po zakonu, preostaje još mogućnost apelacije pred Ustavnim sudom BiH.

Osim Boika i Zaitseva, koji su uhapšeni, istraga je vođena protiv još pet ukrajinskih državljana.

Budući da nisu dostupni pravosuđu u BiH, krivično gonjenje je ustupljeno ukrajinskoj policiji i tužiteljstvu.

U Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona, koje je vodilo proces u BiH, ranije su saopćili da nemaju informacija o eventualnom procesu u Ukrajini.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments