fbpx

Državni tužilac Džermin Pašić uhvaćen u Sky aplikaciji

7 min. za čitanje

I državni tužilac Džermin Pašić pominje se u aplikaciji Sky. I to u kontekstu “završavanja” manjih kazni za članove automafije koji su optuženi u predmetu poznatom kao “Volan”.

Kao posrednik za “završavanje” pominje se Robi, što je, zapravo, nadimak inspektora SIPA-e Roberta Ristića koji je godinama bio skoro pa privatni istražitelj tužioca Džermina Pašića.

O Ristićevim i Pašićevim sumnjivim poslovima Istraga je pisala u nekoliko navrata, obrađujući slučaj nezakonitog vraćanja nevještačenih telefona oduzetih od osoba osumnjičenih za krijumčarenje kokaina. No, vratimo se sada automafiji.

Srećko Trifković je jedan od optuženika u predmetu Volan. Postupajući tužilac u ovom slučaju je Džermin Pašić. U večernjim satima, 26. februara 2021. godine, Srećko Trifković putem Sky aplikacije piše poruke osobi koja koristi Sky aplikaciju sa kodom MNW7L4. Istražni organi sumnjaju da se radi o Savi Divičiću, još jednom članu podzemlja iz Istočnog Sarajeva.

“Hoćeš li mi vidjeti to sa Robijem”, piše Srećko Trifković, “da godinu završimo. Uprijet ćemo sa svih strana.”

Divičić odgovara da će sa Robijem piti kafu, te pita Trifkovića: “šta se on (Robi) tu pita?”.

Pa, on je glavni dolje, a sa Džerminom je najbolji“, odgovara Trifković, koji je danas jedan od osumnjičenih za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca.

Sutradan Davičić kaže da Robi nije bio na jutarnjoj kafi, ali pretpostavlja da će doći narednog dana.

“Zamoli ga. Reci – završio je Škobi i ostalima, neka i nama završi“, napisao je Trifković.

Miroslav Škobo, kojeg pominje Srećko Trifković, bio je jedan od članova kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila. Kada je u ljeto 2017. godine državni tužilac Džermin Pašić izdao naredbu za provođenje akcije “Volan”, inspektor Robert Ristić je dobio zadatak hapšenja Miroslava Škobe. Ristić i njegov partner iz SIPA-e Sedin Salčinović su došli na Škobinu adresu, on im je otvorio vrata i kazao da ide da se presvuče. Minut kasnije, Škobo je iskočio kroz prozor i pobjegao. Tek nekoliko mjeseci kasnije, Škobo je uhapšen u martu 2018. godine i proveo je u pritvoru nepuna dva mjeseca.

U junu 2018. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 27 osoba među kojima je bio i Miroslav Škobo. Godinu i po kasnije, tužilac Džermin Pašić odlučuje da postigne sporazum o priznanju krivice sa Miroslavom Škobom. Za organizirani kriminal – godina zatvora. Baš ona kazna koja se može pretvoriti u novčanu.

Srećko Trifković u prepisci putem Sky aplikacije navodi da je ovu kaznu Miroslavu Škobi završio Robi koji je glavni i koji je dobar sa državnim tužiocem Džerminom Pašićem.

Robi je, podsjećamo, inspektor SIPA-e Robert Ristić protiv kojeg je ta agencija podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH zbog slučaja “kokain”. U novembru 2020. godine Istraga je objavila da je inspektor Ristić, u koordinaciji sa državnim tužiocem Džerminom Pašićem i njegovom saradnicom Majom Govedaricom (u međuvremenu unaprijeđena za sutkinju u Istočnom Sarajevu), prije bilo kakvog vještačenja vratio biznismenu Dušku Đurasoviću mobilne telefone koji su mu oduzeti zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u firmi MDDI Group učestvovao u međunarodnom krijumčarenju 50 kilograma kokaina. Ristić je bio postupajući istražitelj u ovom slučaju, a nekoliko dana nakon što je Đurasoviću vratio telefone, on je na svoju majku registrirao prevozničku firmu koja je prve poslove dobila od osumnjičene kompanije MDDI Group.

Podsjećamo, u februaru 2020. godine provedena je velika međunarodna akcija protiv krijumčara kokaina. Pošiljka je krenula iz Kolumbije, a tona kokaina se nalazila u bananama čiji je naručilac bio Izet Rastoder, slovenački kralj banana. Veći dio, od ukupno tone kokaina, zaplijenila je italijanska policija, a dio kokaina je bio usmjeren na Balkan. Italijanska policija je instalirala GPS uređaje kako bi se utvrdilo ko je krajnji korisnik. Roba je iz Italije, potom, krenula u Luku Bar u Crnoj Gori gdje je utovarena u kamione od kojih su jedni krenuli put Sjeverne Makedonije, a drugi prema Bosni i Hercegovini u kojoj je banane (u kojima je bio kokain) trebala preuzeti firma MDDI Group Sarajevo.

Osnivači firme MDDI su Duško Đurasović i Edis Rastoder, sin Izeta Rastodera. Dio kokaina koji je u bananama upućen u Sjevernu Makedoniju zaplijenjen je 19. februara 2020. godine u blizini Skoplja, a uhapšene su tri osobe. Isporuka u BiH stigla je dan kasnije i Carinskom terminalu Halilovićima kod Sarajeva je pronađen kokain. Prema planu policijskih agencija, Italijani su veći dio kokaina koji je trebao ići prema Balkanu zamijenili brašnom, te je ostavljen samo kilogram kokaina koji bi u istrazi trebao služiti kao dokaz. Za tržište BiH bilo je namijenjeno ukupno 50 kilograma kokaina. SIPA je na Carinskom terminalu Halilovićima pronašla drogu i ugrađeni GPS u kamionu. Dvojica vozača su uhapšena, a potom ekspresno puštena. Po naredbi Džermina Pašića saslušan je i direktor MDDI Grop-a Duško Đurasović kojem su oduzeta dva telefona u kojima su, sumnja se, bili dokazi o krajnjem korisniku uvezenog kokaina. No, tužilac Pašić nikog od saslušanih i ispitanih nije pritvorio.

Predmet je zaveo pod oznakom KTN, što znači da je Pašić smatrao da je ovo krivično djelo počinila nepoznata osoba. Osim toga, tužilac Pašić je donio naredbu da se vrate telefoni oduzeti od direktora MDDI Groupa Duška Đurasovića. O tome ne obavještava Sud BiH. Telefone je, utvrđeno je tokom interne kontrole u SIPA-i, ispred zgrade Tužilaštva BiH, osumnjičenom Đurasoviću predala tadašnja Pašićeva saradnica Maja Govedarica. Deset dana kasnije, Pašićev dugogodišnji “privatni2 istražitelj Robert Ristić na svoju majku registrira prevozničku firmu koja, odmah, potpisuje ugovor sa MDDI Groupom i vrši transport robe iz Crne Gore u BiH. Istraga o krijumčarenju kokaina je propala.

Nakon toga, SIPA počinje voditi krivičnu istragu protiv Ristića koji prilikom saslušanja priznaje da je i on koristio aplikaciju Sky, te da mu je dozvolu za korištenje dao lično tužilac Džermin Pašić koji je u saradnji sa SIPA-om obezbijedio svom inspektoru i novac za kupovinu kriptovanih telefona.

Prenosi radiosarajevo.ba

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments