fbpx

Donirala bubreg sestri i spasila joj život

2 min. za čitanje

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) prošle sedmice je uspješno obavljena transplantacija bubrega te je spašen još jedan mladi život.

U mnoštvu negativnih tema i vijesti posebno je važno istaknuti one pozitivne, a jedna od takvih je priča sestara Jasminke Dautović i Amele Ćizmić. Nakon što je saznala da je njenoj sestri potreban bubreg Jasminka joj je bez razmišljanja odlučila pomoći.

“Amela već osam godina ide na dijalizu, a uz to ima i lupus, koji je najviše kočio transplantaciju. Ona u početku nije bila za transplantaciju, govorila je kako se i bez toga osjeća dobro. Odbijala je jer imam porodicu, brinula se za mene. No vremenom je postajala sve slabija te smo u februaru ove godine shvatili da je operacija neminovna. Kontaktirali smo ljekare i rekla sam kako joj želim donirati bubreg i spasiti je”, ispričala nam je Jasminka.

Dodaje kako su joj ljekari zatim potvrdili da može biti donor svojoj sestri, nakon čega je doputovala iz Travnika u Sarajevo kako bi obavila potrebne pretrage i pripreme za transplantaciju. Nakon što su završeni pregledi operativni zahvat obavljen je 11. novembra.

“Ja sam poslije operacije najsretnija žena, vjerujte mi, ovo je nešto što me podiglo iznad svega. Bubreg radi, sestra se oporavlja, a i ja sam dobro. Uskoro ću kući. Nadam se da će naša priča motivisati mnoge druge jer – operacija nije strašna, mnogo je više bolan gubitak voljene osobe”, rekla je hrabra Travničanka.

Jasminka je tako nesebičnim i humanim činom spasila mladi život, motivisala sve one koji još uvijek čekaju donora za transplantaciju i inspirisala i ohrabrila mnoge koji žele pomoći oboljelima na putu ka ozdravljenju.

Amela se nakon transplantacije zahvalila osoblju bolnice i posebno naglasila beskrajnu zahvalnost svojoj sestri. S druge strane, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH pozvalo je građane da razgovaraju i edukuju se o transplantacijama te pomognu oboljelima tako što će im darovati nadu i pomoći u borbi protiv teške bolesti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments