fbpx

Doktori u FBiH najavili štrajk

2 min. za čitanje

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH upozorio je Vladu Federacije BiH da ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, doktori širom Federacije će stupiti u štrajk.

Iz Saveza su poručili da su prije četiri mjeseca Vladi FBiH predali inicijativu za ujednačavanje prava doktora.

Jedan sastanak

“Do danas smo sa premijerom FBiH Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Rimac Nediljkom imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona”, naveli su iz Saveza.

Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nisu dobili odgovor da li je Vlada FBiH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema ko liječiti.

Naglasili su da Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

Potrebe stanovništva

“Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 sata dnevno, a, nažalost, ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 posto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama?”, upitali su.

Iz Saveza su upozorili da ukoliko do 17. oktobra ne dobiju od Vlade FBiH odgovor na inicijativu, SSSDMIS FBiH će donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja, a na Vladi je da napravi korak, to zaustavi i pokaže da su oni Vlada koja brine jednako i o stanovništvu u malim kantonima kao i u velikim kantonima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments