fbpx

Dok Lukavac štampa na majice: U Cazinu i Srebreniku uspostavljeni izolatoriji za slučaj širenja epidemije korona virusa

3 min. za čitanje

Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije korona virusom u Gradu Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju, navode u saopćenju iz Općine Cazin.

Zbog izloženosti velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju. Preko tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od dvadesetičetiri sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraženih korona virusom, ali je samoizolacija naložena+ za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

“Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati”, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinski osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana Grad Srebrenik uspostavio rad izolatorija i trijažnog centra, a Općina Lukavac je kao jedan od ciljeva i mjera odredila štampu majica sa porukama.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Toliko o pametnom nacelniku