fbpx

Diplome prekvalifikovanih medicinara više ne važe u Njemačkoj

2 min. za čitanje

Agencija za rad i zapošljavanje BiH informira sve zainteresirane kandidate koji, putem Agencije, apliciraju za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je sa njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uslovima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja. Izmjene se odnose na priznavanje diploma stečenih prekvalifikacijom, te priznavanje certifikata o znanju njemačkog jezika.

– Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom. Također, preporučujemo kandidatima da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Što se tiče certifikata o poznavanju njemačkog jezika, Agencija je već obavijestila javnost da od 1. 6. 2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.

– Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH, saopštio je Bandić.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Iskreno govoreci, svi ovi sto su se prekvalifikovali i otisli za Njemacku, bolje rade nego svi svrseni medicinari po nasim domovima zdravlja!
Ako mislite da ce Svabe trpjeti nekoga ko nema pojma, grdno se varate!
Al eto, iskreno govoreci, bilo je pitanje kada ce se ovako nesto desiti jer su privatne medicinske skole pocele da nicu ko gljive posle kise! Nas i sto ni ljudi izveli negdje, mi sami sebi skocimo u stomak, pa nam na kraju Nijemac kriv: “Ne daju nam u Evropu jer smo muslimani”.

Nabijem nas.

U potpisu,

Prekvalifikovani medicinar.