fbpx

Detalji pregleda respiratora na KCUS-u: Ne mogu pružiti kisik teško oboljelima

3 min. za čitanje

Respiratori Srebrene maline koji su dostavljeni Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo također nisu funkcionalni, a kakve poteškoće su uočene u njihovom radu, pojasnili su nam iz beogradske kompanije Profesional Medical koja je trebala instalirati ove uređaje.Kako saznajemo, respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika, što je za Klix.ba potvrdio direktor Profesional Medic Jovan Roganović.

On nam pojašnjava da su danas u sarajevskoj bolnici imali idealne uslove za testiranje respiratora, što, kaže, nije bio slučaj jučer u Goraždu. U takvim uslovima detaljno su ustanovili probleme u njihovom radu.

“Uspjeli smo spojiti sve kako treba i ono što se dešava jeste da pri normalnom volumenu pluća, na otprilike 600 mililitara, pustimo kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro. Kada zadamo 100 posto kisika, tu dolazi do većih varijacija, što nije u redu”, pojašnjava nam Roganović dodajući da je u težim stanjima COVID-19 pacijenata neophodno da respiratori daju 100 posto kisika.

Stručnjaci beogradske kompanije danas su uspjeli pregledati dva respiratora na KCUS-u i njihov prijedlog jeste da ih zajedno s ostalih 14 povuku u magacin kako bi njihovi inžinjeri detaljno provjerili u čemu je problem.

“Postoji neki problem. Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili fabričkoj grešci. U ovom trenutku ne možemo tvrditi da su svi takvi, ali ih je neophodno pregledati i tražiti načine kako da ih popravimo. Ukoliko je softverska greška, onda će proizvođač poslati nove softvere, a mi ćemo raditi ponovna mjerenja da ponovo provjerimo njihovo stanje”, kazao nam je Roganović.

Podsjetimo da su beogradski stručnjaci jučer pokušali instalirati i respiratore u Goraždu. Iz sarajevskog Verlaba saopćili su da oba respiratora Srebrene maline dostavljena Kantonalnoj bolnicu u Goraždu nažalost nisu upotrebljiva. Ono što je sporno u vezi s uvezenim respiratorima jeste da se ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi i za životno ugrožene pacijente, već samo za kratkotrajnu ventilaciju.

Podsjetimo da su ovi respiratori do danas stajali u magacinu, a sudeći prema trenutnoj situaciji, ponovo se vraćaju na staro mjesto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments