fbpx

Denis Bećirević od Pravobranilaštva BiH tražio odgovore vezane za spriječavanje otimanja imovine

3 min. za čitanje

Nakon posljednje najave Milorada Dodika da će otcijepiti Republiku Srpsku ukoliko dođe do neke odluke o državnoj imovini koja mu ne pogoduje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je pozvao Pravobranilaštvo na reakciju.

Kako navode iz njegovog kabineta, s obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, Bećirović je zvanično zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao nadležna državna institucija Bosne i Hercegovine poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države Bosne i Hercegovine u vezi sa izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta RS.

“U cilju pоduzimanja mjera krivičnopravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine pred nadležnim Tužilaštvom BiH, Bećirović zahtijeva od Pravobranilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, cjelovitu informaciju o poduzetim mjerama iz svoje nadležnosti na izvršenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Državni organi Bosne i Hercegovine moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze”, poručeno je iz njegovog kabineta.

“Odgovorna lica u Pravobranilaštvu BiH, kao i u drugim nadležnim državnim institucijama, primaju plaće od građana Bosne i Hercegovine da bi štitili imovinske interese države, a ne spavali pred očiglednim antiustavnim i nezakonitim radnjama pojedinih predstavnika bh. entiteta RS”, rekao je Bećirović.

Zahtjev člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića se posebno odnosi na izvršenje odluka Ustavnog suda broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/21, U-4/20, te U-10/22.

To je odluka Ustavnog suda iz 2. marta 2023. godine “u plenarnom sazivu, u predmetu broj U-5/23, rješavajući zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih, za donošenje privremene mjere”. Sud je donio privremenu mjeru kojom je van pravne snage stavio najnoviji Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu kojom će utvrditi da sporni zakon nije u saglasnosti sa članom I/1, članom III/3.b), članom IV/4.a) i e) i članom VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine.

“Neupitna je ustavnopravna činjenica da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini. O državnoj imovini Bosne i Hercegovine ne može biti političke trgovine. To je svetinja i ona pripada državi Bosni i Hercegovini. Nikakve prijetnje Milorada Dodika ne mogu promijeniti tu činjenicu”, napisao je Bećirović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments