fbpx

Danas sjednica Predstavničkog doma PSBIH

2 min. za čitanje

Davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, te davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, tačke su dnevnog reda koje bi se trebale naći danas na hitnoj sjednici Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana su početkom novembra prošle godine, u okviru samita Berlinskog procesa, potpisali tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Da bi primjena potpisanog počela neophodno je da dokumente ratifikuju parlamenti u svakoj od država.

Pred poslanicima bi se trebalo naći i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključen između BiH, RS i Evropske investicione banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), Evropski fond za održivi razvoj – EFSD + Namjenski investicioni okvir 1 (FI No 91.071 – SERAPIS 2019-0319).

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci.

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

Poslanici bi danas trebali dati saglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) između BiH i Evropske investicione banke.

Projekt je dio programa obnove sektora vodosnabdijevanja koji se sastoji od niza općinskih ulaganja s ciljem osiguravanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u Federaciji BiH i RS.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments