fbpx

Danas se obilježava 29. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

1 min. za čitanje

Prije 29 godina nakon serije granata ispaljenih s položaja HVO-a srušen je Stari most u Mostaru i simbol najvećeg grada na Neretvi i Bosne i Hercegovine. Taj dan Mostarci i danas obilježavaju uz bolna sjećanja, i kao podsjetnik da se iz toga i danas treba učiti.

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština koji je, 1566. godine kad ga je sagradio turski neimar Mimar Hajrudin bio najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), a 9. novembra 1993. godine je srušen u Neretvu nakon višesatnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Njegova rekonstrukcija bila je zahtjevan građevinski, ali i projekt obnove u ratu porušenih veza među ljudima s dvije obale rijeke Neretve.

Datum rušenja Starog mosta svake godine tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu tradicionalno obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog mosta.

Obilježavanje tog događaja svake godine okupi građane i javne ličnosti na Starom mostu od kuda se uz sjećanja na najtužniji trenutaka u historiji Mostara šalju poruke mira i suživota.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments