fbpx

Danas prva redovna sjednica Doma naroda PFBiH u novom sazivu

2 min. za čitanje

Prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će održana danas kada će se delegati, prema predloženom dnevnom redu, izjašnjavati o Nacrtu zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

Ukoliko Dom naroda prihvati taj nacrt, bit će upućen u javnu raspravu s obzirom na to da ga je ranije odobrio Predstavnički dom.

Zakonsko rješenje po prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe sa invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnoga procesa starenja.

Navedeni zakon predložila je Vlada Federacije BiH kako bi se konačno riješili problemi s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Delegati bi se na sjednici trebali izjasniti o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju dva projekta u cilju unaprjeđenja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” i “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility”.

Osim navedenih tačaka na predloženom dnevnom redu prve sjednice novog saziva Doma naroda nalazi se Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda, kao i nekoliko informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana Tušnica Privrednog društva Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad, Široka Draga privrednog društva „Imres“, d.o.o. Livno i Dževa privrednog društva „Vjetroelektrane“, d.o.o. Glamoč.

Također, Dom naroda razmatrat će informaciju o primjeni postojeće Srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH u 2023. godini do usvajanja nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027, te Informaciju o statusu Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments