fbpx

Danas nastavak suđenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi”

2 min. za čitanje

Pred Sudom BiH danas se nastavlja suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, vezano za nabavku respiratora tokom pandemije koronavirusa 2020. godine.

Današnjim ročištem bit će nastavljeno izlaganje završnih riječi odbrane Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora FUCZ-a kojem se na teret stavljaju djela “Zloupotreba položaja” i “Pranje novca”.

Na prošlosedmičnom ročištu, braniteljica Solaka Marsela Bajramović započela je iznošenje završnih riječi drugooptuženog u ovom slučaju, riječima da je Solak radio sve u skladu sa svojim ovlaštenjima i sve kako bi građanima obezbijedio adekvatnu medicinsku opremu koja je u tom periodu bila neophodna, a koje je manjkalo u BiH.

Tokom izlaganja, kazala je kako su saslušavani irelevantni svjedoci i predočeni neosnovani dokazi, odnosno tvrdnje. Također, spomenula je i to da su se tužitelji Tužilaštva BiH koristili “niskim udarcima” te je podsjetila da su oni, tokom izlaganja svojih završnih riječi, u više navrata citirali prepisku koja se odnosi na Solaka, a u kojoj piše “Jadan, on i ne zna da se ni za šta ne pita”.

Nakon što odbrana drugooptuženog iznese svoje riječi, predviđeno je i izlaganje Fahrudina Solaka lično, nakon čega će govoriti i odbrana trećeoptuženog u ovom predmetu, braniteljica Fikreta Hodžića (vlasnik firme “Srebrena malina”) advokatica Mirna Avdibegović.

Također, riječ će imati i odbrana četvrtoptužene Jelke Miličević, dopredsjedavajuće premijera FBiH, što bi trebalo biti zakazano za iduće ročište. Nakon toga, sudija Branko Perić će zakazati datum izricanja presude za ovaj slučaj čiji postupak traje više od dvije godine.

(Prenosi klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments