fbpx

Danas na rasporedu redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

2 min. za čitanje

Redovna treća sjednica u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu, među ostalim temama je i set energetskih zakona za koje je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić ranije izjavio da su dio reformske legislative izuzetno značajan za budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje s zakonodavstvom Europske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, samo su neke od prednosti koje donosi ključnu legislativu, naglasio je ministar.

Sjednica istovjetnog predloženog dnevnog reda bila je prvobitno sazvana za 21. lipnja, ali je otkazana uz obrazloženje da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije do tada dodijelila zamjenske mandate pojedinim zastupnicima izabranim na neku od pozicija u izvršnoj vlasti u kantonima. 

U međuvremenu, 26. lipnja zasjedao je Dom naroda i povukao iz najave njegovog dnevnog reda energetski zakon obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom.

Za današnje zasjedanje, osim ovih zakona, najavljene su i brojne druge teme. Da li će biti otvoreno i pitanje izbora sudije iz Federacije BiH za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ovisi od rada parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja, rečeno je ranije Feni iz kabineta predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković Lepić.

Prije današnje redovne, bit će održana i vanredna sjednica Doma, kada treba kadrovski popuniti parlamentarna radna tijela i potvrditi zastupničke mandate nekolicini novih članova Parlamenta, imenovanih umjesto pojedinaca koji su u međuvremenu preuzeli funkcije u nekom od kantona Federacije ili u diplomatiji.

Prema najavi, vanredna sjednica treba da počne u 10 sati, a redovna sat kasnije.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments