fbpx

Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu u školama TK

2 min. za čitanje

Jedna od škola koju je povodom obilježavanja 26. oktobra, dana krunisanja kralja Tvrka I Kotromanića i dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, danas posjetio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, je i Osnovna škola “Simin Han” u Tuzli. 

Priredba u školi “Simin Han” koju su pripremili učenici i nastavnici kreativan je način kojim će podsjećanje na velike dane u historiji Bosne i Hercegovine postati navika, a vremenom i tradicija, rečeno je ovom prilikom

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK prošle je godine donijelo pravilnik da se u svim školama na području TK 26. oktobar obilježava kao dan krunisanja  kralja Tvrtka I Kotromanića i dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

– Da bi naši učenici ispravno razumjeli državno-pravni razvoj BiH neophodno je da kroz interaktivan način i više manifestacija obilježavaju datum na koji je naš prvi kralj krunisan i kada je srednjovjekovna bosanska država imala znatnu moć – mišljenja je ministar Omerović.

Dodao je da nije dovoljno da se o ovoj temi uči samo nekoliko časova historije 

– Danas mi treba da posvjedočimo i da pošaljemo poruku da Bosna i Hercegovina traje više od 1.000 godina. Meni je posebno drago što se to obilježava kako i dolikuje u našoj školi – kazao je direktor škole “Simin Han” Senad Osmanović, izrazivši zadovoljstvo što je ovo prva škola koju je danas odlučio posjetiti resorni ministar.

Pored priredbi koje su organizovane u brojnim školama, također je obaveza svih škola bila da prvi čas nastave, bez obzira na predmet, posvete historijskim činjenicama o periodu u kojem je Bosna bila u procvatu, saopćeno je iz Vlade TK.  

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments