fbpx

Da li će BiH u Briselu danas dobiti kandidatski status?

3 min. za čitanje

Evropska komisija će najverovatnije uslovno preporučiti dodjelu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, potvrdilo je za Radio Sloboda Evropa nekoliko briselskih izvora.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi će danas objelodaniti paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu pojedinačno.

Nekoliko izvora iz EU su potvrdili da će EK izaći sa preporukom za davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali uz određene uslove.

Koji su uslovi?

Broj uslova koji će biti priloženi preporuci će biti “značajni” navode ovi izvori koji objašnjavaju da će ti uslovi biti uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Te godine je Evropska komisija samo izašla sa prioritetima koje BiH treba da ispuni kako bi otpočela proces pristupnih pregovora i nije izašla sa eksplicitnom preporukom za status kandidata.

Naime, Bosna i Hercegovina ove godine ima relativno negativan izvještaj Evropske komisije. Prema dokumentu u koji RSE ima uvid Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima Bosna i Hercegovina nije učinila nikakav napredak.

Loša ocjena u godišnjem izvještaju je razlog zašto su, kako se saznaje, neki komesari bili protiv da se preporuči status kandidata za BiH.

Šta je prethodilo?

Na samitu koji je održan 23. juna ove godine države članice su pozvale Evropsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodijeljivanja statusa kandidata.

“EU je spremna da BiH dodijeli status zemlje kandidata i u tom cilju poziva (Evropsku) Komisiju da bez odlaganja izvijesti Savjet EU o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropski savjet vratio da odlučuje o ovom pitanju”, stoji u usvojenim zaključcima šefova država i vlada EU na junskom samitu.

Nakon preporuke EK, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

Zvaničnici BiH očekivali su ovu odluku u junu, no do toga nije došlo. Zakon o javnim nabavkama BiH, što je također bio jedan od uslova, usvojen je u Domu naroda PSBiH 29. augusta.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana uputili su 12. septembra sa samita Brdo-Brijuni, poruku Evropskoj uniji da Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status do kraja 2022. godine.

Podsjetimo i to da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona BiH što je također bila jedna od prepreka za kandidatski status.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments