fbpx

Čolić: U TK na koronavirus pozitivno ukupno 68 osoba

3 min. za čitanje

S današnjim danom na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 68 osoba koje su pozivitne na koronavirus, izjavila je u razgovoru za Fenu predsjednica Kriznog štaba TK i ministrica zdravlja ovog kantona, Dajana Čolić.

Prema njenim riječima, zabilježen je i jedan egzitus kardiohirurške pacijentice starije životne dobi, koja je bila pozitivna na koronavirus.

“Kada govorimo o klasterima, za klaster Medical Institute Bayer, nekadašnji Centar za srce, veže se 39 pozitivnih osoba. Danas su potvrđena dva nova pozitivna nalaza. U ovom klasteru imamo osobe sa područja TK, ali i drugih kantona i iz drugog entiteta. Nadalje, klaster Lukavac i dalje ima jednu pozitivnu osobu. Klaster Srebrenik – MZ Špionica Srednja ima 15 pozitivnih slučajeva. I tamo su danas potvrđena dva nova slučaja. Zatim, klaster Sapna ima četiri pozitivne osobe od kojih su danas potvrđene tri, dok klaster Banovići ima jednu osobu, kao i Gračanica i Tuzla. Klaster koji smo označili kao ORL klinika UKC Tuzla ima šest pozitivnih osoba od kojih je danas potvrđeno pet”, kazala je Čolić. 

Kada se govori o pandemiji, u Tuzlanskom kantonu se svakako još uvijek nalazi u uzlaznoj putanji. 

“Tokom narednih 15 dana očekuje se vrhunac. Situacija se usložnjava, pratimo je iz sata u sat”, navodi predsjednica Kriznog štaba TK.

Govoreći o medijima i izvještavanju o koronavirusu, Čolić je pohvalila one novinare koji djeluju na TK kao krajnje korektne. 

“Od početka djelovanja Kriznog štaba TK, medijima i javnosti davane su tačne i pravovremene informacije. Nastavku takve saradnje se nadamo i dalje”, istaknula je. 

O današnjoj odluci Vlade FBiH o raspodjeli 21 miliona KM za potrebe zdravstva i borbe protiv koronavirusa, rekla je da još nema informaciju o tome koliko će tih sredstava biti doznačeno Tuzlanskom kantonu.

“Očekujem fer i pravednu raspodjelu, a sredstva će biti utrošena prema namjeni, za nabavku zaštitne opreme, u prvom redu FFP3 maski, ukoliko ih uspijemo naći, jer su one u ovom trenutku najpotrebnije, te aparata za PCR analizu na UKC Tuzla. Barem nam je iz ove ustanove navedeno da je to ono što im je u ovom trenutku najpotrebnije”, izjavila je predsjednica Kriznog štaba TK, Dajana Čolić.

Na kraju je dodala da će dio sredstava biti preusmjeren na primarni nivo zdravstvene zaštite, a dio ka Općoj bolnici Gračanica i Banji Ilidža Gradačac, budući da su ove dvije ustanove predviđene za izolatorij, ukoliko se za to ukaže potreba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments