fbpx

Cijene plina u Evropi pale za 15%

2 min. za čitanje

Cijene gasa u Evropi pale su nakon što je Rusija objavila da se jedan dio njenih vojnih trupa na ukrajinskoj granici počeo vraćati u baze, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon objave da Rusija povlači snage sa granice, cijena martovskih terminskih ugovora na holandskom čvorištu TTF-u pala je za 15 posto. Ugovori o prirodnom gasu u martu, koji su jučer porasli na 83,60 eura, zaključili su dan na 80,77 eura.

Cijena prirodnog gasa danas iznosi 68,50 eura, što je 15 posto manje u odnosu na jučerašnje zatvaranje.
Evropa uvozi oko 40 posto prirodnog gasa iz Rusije, što je količinski oko 175 milijardi kubnih metara. Rusija, s druge strane, svoj plin na kontinent šalje uglavnom preko Yamal-Evrope, koji prolazi kroz Bjelorusiju i Poljsku, te plinovoda Sjeverni tok koji koristi Baltičko more i Ukrajinu.

Dužnosnici Evropske komisije navode da 40 posto uvoza plina zemalja članica pokriva Rusija, a 38-39 posto Norveška. Smanjenje napetosti između Rusije i Ukrajine ubrzava pad cijena nafte.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je jučer da su se neke od vojnih jedinica koje su završile svoje dužnosti u sklopu vježbi počele vraćati u svoje baze, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne žele rat u Evropi i da su dali prijedloge u vezi s pregovorima.

S izjavama koje su djelomično smirile napetost između dviju zemalja, ubrzalo se povlačenje cijena nafte.

Cijena barela nafte koja je jučer porasla na 96,26 dolara, danas je pala za 2,90 posto i iznosila 93,56 dolara.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments