fbpx

Cijene nafte u svijetu blago opadaju

4 min. za čitanje

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema vrijenosti valuta pala drugi dan zaredom, dodatno skliznuvši s najvišeg nivoa u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107.50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107.78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 138.35 na 137.95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1.0135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0105 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su jučer skočile oko 5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0.39 posto, na 105.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.19 posto, na 102.40 dolara.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči daljnjeg povećanja kamatnih stopa središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0.7 posto, nakon što je jučer skočio 1.8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.7 poto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0.3 i 1.1 posto.

Azijski ulagači nisu skloni riziku jer centralne banke zbog visoke inflacije najavljuju povećanje kamatnih stopa.

Iz jutros objavljenog zapisnika s nedavne sjednice australske središnje banke vidljivo je da će uskoro ta banka dodatno povećati kamate, nakon što ih je nedavno podigla za 0.50 postotnih bodova.

U četvrtak, pak, zasjedaju čelnici Europske centralne banke (ECB), koji su najavili prvo povećanje kamata od 2011. godine, za 0.25 postotnih bodova.

Istoga dana održat će se i sjednica čelnika japanske centralne banke, no od njih se ne očekuje zaoštravanje monetarne politike, s obzirom na to da je privreda slaba, a da inflacija nije previsoka.

Tako azijska tržišta prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0.69 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.84, a Nasdaq indeks 0.81 posto.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali da je moguć nastavak rasta cijena dionica.

U petak su, naime, snažno porasle jer su splasnula strahovanja ulagača da će američka središnja banka povećati ključne kamate za cijeli postotni bod.

No, u ponedjeljak je entuzijazam splasnuo jer će zbog visoke inflacije Fed morati agresivno povećati kamate na sjednici u srpnju, možda ne za cijeli postotni bod, ali gotovo sigurno za 0.75 postotnih bodova.

„Doista je teško zadržati uzlazni zamah tržišta. A to je obično priča ‘tržišta medvjeda'”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Ni kvartalni poslovni rezultati nisu impresivni. Doduše, većina kompanija i banaka izvješćuje o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju. No, rezultati su bolji od očekivanja zbog toga što su očekivanja u pravilu niska.

Tako je, primjerice, cijena dionice Goldman Sachsa ponešto porasla, nakon što je ta investicijska banka izvijestila o manjem nego što se očekivalo padu zarade u proteklom kvartalu, za 48 posto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments