fbpx

Cijene nafte na svjetskom tržištu u velikom padu

3 min. za čitanje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvoj sedmice nove godine oštro pale. Razlog je to što se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija oslabiti potražnja za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 posto, na 78,57 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 8,1 posto, na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle oko 13 posto, prošle su sedmice cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka.

Cijena nafte: Zabrinutost za potražnju
Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika “crnog zlata”.

Nakon što su tri godine vodile politiku “nulte tolerancije” koronavirusa, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere. To bi trebalo ubrzati rast druge po veličini svjetske ekonomije.

Međutim, idući mjeseci bit će vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi. Mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od Covida.

Sve to moglo bi oslabiti potražnju, prenosi HRT. Na to ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

“Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi otvaranja. Oni su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti”, rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Rücker.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja ekonomije u SAD, Kini i Evropi. Zemlje koje čine otprilike trećinu svjetske ekonomije mogle bi uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta ekonomije očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako se najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

“Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige. U doglednoj će budućnosti dominirati”, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Slijedi novi skok

Izgledi za svjetsku ekonomiju igrat će u novoj godini “puno važniju ulogu” u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika.

Napisali su to u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

Naznake oporavka aktivnosti “u ključnim ekonomskim područjima” ponovo će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku oko 89,40 dolara.

Na američkom bi tržištu, pak, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.

Prošle su godine cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko 10 posto. To je ponajviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini. Godinu prije, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, skočile su više od 50 posto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments