fbpx

Cijene nafte na svjetskom tržištu u padu

1 min. za čitanje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago porasle, nakon sedam sedmica pada, a tokom sedmice osjetno su oscilirale, ovisno o vijestima o ponudi i potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 0,9 posto, na 76,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 71,43 dolara.

Prvi rast cijena nakon sedam sedmica pada zahvaljuje se nadi trgovaca da će u idućoj godini potražnja za naftom porasti, s obzirom da je, čini se, ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici američke središnje banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, s obzirom da inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, i procijenili da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

To najvjerojatnije znači da će, unatoč oštrom povećanju kamata u više od godinu i po dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju. A to, pak, znači stabilizaciju potražnje za naftom.

Zbog niže cijene i mogućeg jačanja potražnje u SAD-u, svjetska potrošnja nafte porast će u 2024. za 1,1 miliion barela dnevno, oko 130 hiljada više nego što se prije očekivalo, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi SEEbiz.

Prenosi akta.ba

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments