Čerkez: Od broja vakcinisanih ovise i epidemiološke mjere

2 min. za čitanje

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i o procesu vakcinacije u ovom bh. entitetu.Čerkez je istakao kako su u ovom trenutku vakcine jedna od glavnih mjera za spašavanje ljudskih života te je naglasio da će situacija biti znatno lakša kada se dostigne određeni broj vakcinisanog stanovništva.

“Osim imunizacije, koju provodimo, govorili smo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Dogovorili smo se da se uspostavi malo bolji nadzor nego što ga trenutno imamo, iako je epidemiološka situacija znatno stabilnija. Delta soj koronavirusa se brzo širi i zbog toga je potreban oprez i insistirali smo da kantonalni krizni štabovi i inspekcijske službe počnu vršiti jači nadzor te da se počne masovnije testiranje”, rekao je Čerkez.

Poručio je kako se u ovom trenutku u FBiH nalazi veliki broj turista na što se ne može utjecati.

“Dogovorili smo se o tome kako će djelovati Federacija BiH, a kako kantoni ukoliko dođe do porasta broja zaraženih. Ukoliko broj zaraženih raste u više kantona i imamo situaciju da se epidemiološka situacija može narušiti, Federalno ministarstvo zdravstva je spremno da interveniše i uspostavi mjere”, ističe on.

Na kraju, Čerkez je još jednom ukazao na značaj vakcinacije stanovništva u ovom trenutku.

“Očekujemo da se što veći broj ljudi vakciniše, jer sve mjere zavise upravo od toga. Očekujemo da ćemo do jeseni vakcinisati dodatnih 30 posto stanovništva i tako doći do ukupno 40 posto vakcinisanog stanovništva. Te uslove ćemo osigurati, a na kantonima je da postupe po današnjim preporukama koje će od sutra postati i naredbe”, zaključio je Goran Čerkez.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar