fbpx

Centralna banka BiH procjenjuje rast realne ekonomske aktivnosti

2 min. za čitanje

Rast potrošačkih cijena u BiH je u prosjeku za oko 6 procentnih poena veći od potrošačkih cijena u europodručju u 2022. godini.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2022. godine na 4,2 posto, na osnovu raspoloživih informacija do polovine septembra 2022. godine.

Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja te izvoz, upućuju na to da je i u drugom kvartalu zabilježen rast domaće ekonomije. Ovakav očekivani rast ekonomske aktivnosti u BiH implicira realni godišnji rast od 4,8 posto u prvom polugodištu 2022. godine. 

Uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdijevanja i porastu cijena hrane i energenata u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje domaće ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se da će ekonomska aktivnost usporiti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u snabdijevanju prirodnim plinom i električnom energijom.

Na osnovu zvaničnih podatka iz jula 2022. godine inflacija je iznosila 16,7 posto. Može se očekivati da bi ukupan godišnji rast inflacije mogao iznositi oko 14 posto u 2022. godini, s tim da postoji visok stepen neizvijesnosti oko ove procjene.

Najveće neizvjesnosti

Najveće neizvjesnosti za procjenu su vezane za buduća kretanja cijena na međunarodnim tržištima, ali i djelovanja politika u cilju ograničenja pojedinih cijena i najavljenog ukidanja akciza, što može umanjiti očekivani rast inflacije u tekućoj godini.

Rast potrošačkih cijena u BiH je u prosjeku za oko 6 procentnih poena veći od potrošačkih cijena u europodručju u 2022. godini.

U prvih sedam mjeseci, cijene hrane na godišnjem nivou u BiH su veće za 19,3%. U istom periodu, ove cijene na nivou EU su porasle 8,8%. Gotovo svi pododjeljci hrane na domaćem tržištu bilježe veće stope rasta od uporedivih zemalja, što je posebno izraženo za ulja i masnoće. Zemlje u regiji kontinuirano ograničivaju rast osnovnih cijena prehrambenih namirnica, čime donekle smanjuju inflaciju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments