fbpx

Bivši zamjenik SIPA-e Zoran Galić pobjegao u Hrvatsku

2 min. za čitanje

Na području Bosne i Hercegovine provedena je operativna akcija kojom je upravljala SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH, a zbog više krivičnih djela. Među osumnjičenim je i zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić.

Po naredbi Tužilaštva BiH lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA.

Istragom je, pored više osoba, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e, Galić Zoran, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

“Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galić Zoranu dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, dana 08.07.2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments