fbpx

Bivši ministar MUP-a TK Sulejman Brkić pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora

2 min. za čitanje

Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je osuđen na pomenutu kaznu zatvora zbog toga što je  svjesno iskorištavao  službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od avgusta 2019. do februara 2020. godine. te  više puta  protivzakonito  posredovao  i  uticao na  tadašnjeg direktora,  a kasnije i  v.d direktora Uprave policije TK,   da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti  a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima  i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije  odlučuje o tome. Takve zahtjeve su  i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika  u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj je nevin. Al ispod pazuha samo.

Suljo kralj,najpošteniji od njih svih zajedno i ovo mu je smješteno,ali ima Boga pa neće ići u zatvor i nije osuđen za krađu nego za izmišljene stvari,a ispod godine se samo malo plati i to je to.Ponovo će on biti neko,jer nisu mu zabranili.Ima da se samo smije na kraju.

Hapsicemo…uzviknu Suljo preletacevic nas