fbpx

Bisera Turković susrela se sa minstricom vanjskih poslova Francuske

2 min. za čitanje

Sa susreta ministrica vanjskih poslova poručeno je da je Francuska jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je sa ministricom vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna. U Francuskom ministarstvu vanjskih poslova istaknuta je predanost jačanju bilateralnih odnosa.

Konstatovano je da je Francuska jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju Bosne i Hercegovine proteklih 30 godina bila, kako je konstatovano, nezamjenjiva. Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Turković je informisala sagovornicu o tome da je Vijeće ministara na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda Francuske razvojne agencije (AFD) u Bosni i Hercegovini. To se smatra važnim korakom u jačanju odnosa dvije države.

Turković se nada da će Bosna i Hercegovina ostvariti potreban napredak kako bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u EU. Istaknuto je da se u tom kontekstu poduzimaju se i dodatni napori.

Ministrica Colonna je naglasila da je Francuska svjesna izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Pozdravljena je odluka o nastavku EUFOR-ove misije u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments