fbpx

BIHAMK- Zbog magle na pojedinim dionicama vidljivost ispod 100 metara

7 min. za čitanje

Zbog magle na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena je vidljivost. Na pojedinim dionicama vidljivost je ispod 100 metara, pa se savjetuje vozačima da voze maksimalno oprezno i obavezno drže odstojanje između vozila. 

Zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 01.11. te da treba na vrijeme zamjeniti gume na vozilu.

Iz BIHAMK-a navode da je tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda te se apeluje na vozače da budu oprezni.

Od večeras su ponovo na snazi noćne obustave saobraćaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica). Obustave bi trebale potrajati nekoliko noći, u vremenu od 23:00 do 04:30 sati. Tokom dana, kroz tunel se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionicama autoputa A-1  Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog minerskih radova, za danas je u vremenu od 10 do 16 sati najavljena obustava saobraćaja na regionalnom putu Šipovo-Kupres.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja),  Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Šipovo-Jezero i Gračanica-Srnice Donje.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se u vremenu od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

M-5

Kiseljak-Busovača (Bilalovac), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova kod mjesta Skela, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-6

Grude-Ljubuški (izlaz iz Gruda) zbog izgradnje kružnog toka saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16

Livno-Šuica (Stežanj-Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene kraće obustave.

M-17

Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), zbog minerskih radova na priključnoj cesti za autoput A-1, moguće su povremene kratkotrajne obustave saobraćaja.

Tarčin-Konjic (Raštelica), zbog radova na izgradnji koridora Vc saobraća se sporije, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Konjic-Jablanica, zbog radova u tunelu Crnaja saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. 

 Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Ozimica-Topčić Polje (Donja Golubinja) zbog radova na zamjeni dilatacionih naprava na mostu preko rijeke Bosne saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

M-17.3

Hutovo-Stolac, zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. 

REGIONALNI PUTEVI
R-415 Jezero-Šipovo, zbog sanacionih radova moguće su povremene obustave saobraćaja od 07 do 17 sati, po potrebi, u trajanju do jedan sat. 

R-425 Tromeđa-Čapljina, zbog izvođenja radova saobraća se sporije uz moguće povremene obustave.

R-426 Hutovo-Ravno (Velja Međa-Trnčina), zbog izvođenja asfalterskih radova, obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08:30 do 18:30 sati.

R-442a Krupac-Igman (Krupac-raskrsnica za Trnovo), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično. Na ovoj dionici na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona.

R-442b Gornja Grkarica-Trnovo, zbog izvođenja radova od 07:30 do 17 sati saobraća se usporeno.

R-445 Semizovac-Ilijaš, (most na rijeci Bosni-Malešići-Stari Ilijaš), zbog izvođenja sanacionih radova saobraća se usporeno-jednom trakom. 

R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.

R-460 Gradačac-Gračanica (Srnice Gornje-Doborovci), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-466 Ćatići-Kraljeva Sutjeska, zbog radova na izgradnji mosta preko rijeke Trstionice u Kraljevoj Sutjesci putnička vozila saobraćaju jednom trakom naizmjenično, dok se teretna vozila preusmjeravaju na dionicu Kakanj-Tršće-Ponijeri.

R-467 Olovo- Zavidovići (Krivaja), zbog minerskih radova od 9 do 15:30 sati, moguće su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

R-469 Živinice- Međaš, zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se jednom trakom naizmjenično.

 KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja radova na asfaltiranju, do 21.10 do 15 sati, na snazi će biti obustava saobraćaja u ulici Hamdije Kreševljakovića.

-Zbog radova na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Midhata Hujdura Hujke, Željeznička i Bosanskih gazija od 09 do 18 sati etapno će se obustavljati saobraćaj.

– Etapno se obustavlja saobraćaj u ulicama Gornja Breka i  Provare, a radovi se izvode u vremenu od 08 do 16 sati.

– Zbog sanacionih radova etapno se obustavlja saobraćaj u ulici Stupska.

– U svrhu provođenja pilot projekta pretvaranja dijela saobraćajnice u pješačku zonu obustavlja se saobraćaj u ulici Rustempašina (od raskrsnice sa ulicom Ibrahima Ljubovića do ulaska u autobusni terminal Ilidža) svakog petka od 17 do 24 sata, svake subote i nedjelje od 00 do 24 sata i svakog ponedjeljka od 00 do 05 sati.

– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, obustavlja se saobraćaj u ulici Jukićeva.

– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hamdije Čemerlića, Kolodvorska, Čekaluša, Budakovići, Hakije Kulenovića, Cicin Han, Hadželi, Izeta Delića, Bulevar Meše Selimovića (kod tramvajske stanice Nedžarići, smjer Ilidža-Baščaršija), Barska, Bistrik, Alifakovac, Veliki Alifakovac, Maguda, Megara, Maršala Tita, Zaima Šarca, Čadordžina i Zlatnih Ljiljana (Hadžići).

MOSTAR
Danas od 7 sati zbog nanošenja habajućeg sloja asfalta, doći će do zatvaranja raskrsnice (pravac istok-zapad) na križanju ulice Kralja Tomislava s Dubrovačkom ulicom (zgrada „Mostarka“).

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments