fbpx

BiH i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazum o ukidanju viza

2 min. za čitanje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i državna ministrica za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Reem Al Hashimi potpisali su sporazum o ukidanju viza.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopćeno da ovaj historijski događaj otvara put poboljšanom međusobnom razumijevanju, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između naših zemalja.

“Radujemo se budućnosti ispunjenoj zajedničkim prosperitetom i prijateljstvom. Sporazum stupa na snagu 30 dana nakon potpisivanja”, navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Ukidanje viza podrazumijeva smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate. Trenutna taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura.

Podsjećamo, državljani UAE su izuzeti od obaveze pribavljanja viza za putovanje u BiH odlukom Vijeća ministara od 19. januara 2015. godine.

Ukidanje viza za građane BiH je najavljeno u aprilu ove godine nakon posjete ministra vanjskih poslova UAE šeika Abdullah bin Zayed Al Nahyana Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments